News

El CSIC i Leitat s’alien amb Biel Glasses per crear unes ulleres que ofereixin una mobilitat segura a persones amb baixa visió

Partiran d´una primera versió del producte desenvolupat per Biel Glasses, que perfeccionaran amb les aportacions dels equips de l´Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI, CSIC-UPC) i de Leitat.
Es dotaran les ulleres d’algoritmes més potents per detectar amb precisió altres elements de l’entorn, i tenir una geolocalització i detecció de l’orientació de l’usuari.

L’empresa Biel Glasses, el CSIC i el Centre Tecnològic Leitat, han signat un acord de col·laboració per desenvolupar ulleres per a persones amb baixa visió severa.

La investigació partirà d´una primera versió del producte desenvolupat per Biel Glasses, que serà perfeccionat amb les aportacions d´investigadors del CSIC a l´Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI, CSIC-UPC) i de Leitat.

La start-up Biel Glasses va néixer el 2017, creada per Lucero i Jaume Puig, el segon enginyer en telecomunicacions. Tots dos són pares d’en Biel, un nen de vuit anys amb baixa visió congènita.
L’acord estableix la llicència a Biel Glasses dels resultats que se’n derivin, un acord en què ha primat l’impacte social davant de l’econòmic, segons expliquen des de la vicepresidència d’Innovació i Transferència del CSIC.

El projecte CPP2021-008760 està subvencionat en el marc de la convocatòria Col·laboració Públic Privada de l’Agència Estatal de Recerca, Ministeri de Ciència i Innovació, i pels fons Next Generation-PRTR de la Unió Europea, amb una mica més de mig milió d’euros aproximadament, i tindrà una durada de tres anys.

Unes ulleres que permetin la mobilitat segura
La baixa visió és una discapacitat en què la persona afectada, sense arribar a ser cega, té molt minvada la seva agudesa visual. Segons l’OMS, la baixa visió es donaria en aquell grup de persones amb una agudesa visual superior al 0%, però inferior al 30%. Aquestes persones poden veure l’entorn, però no completament. Aquesta afecció no es pot corregir ni amb ulleres convencionals ni amb cirurgia. La seva pitjor conseqüència són els problemes de mobilitat, que provoquen caigudes, accidents, dependència i aïllament social.

Biel Glasses va crear una primera versió d’ulleres amb tecnologies de visió per computació, intel·ligència artificial i una combinació de realitat virtual i realitat augmentada. Poden detectar tot tipus obstacles i donar unes indicacions accessibles (amb senyals gràfics o acústics al mateix dispositiu), que permeten evitar-los. A més, les ulleres inclouen millores visuals com a visió zoom, millora de contrast, etc. Aquestes ulleres, que van ser validades per un grup d’usuaris en un entorn controlat, són una ajuda tècnica, com ara un gos guia o una persona acompanyant.
En aquest projecte que desenvoluparan els equips de l’IRI, de Leitat i de Biel Glasses, es vol anar més enllà i dotar les ulleres d’algoritmes més potents que permetin detectar amb precisió i eficàcia altres elements de l’entorn. També per tenir una geolocalització i detecció de l’orientació de l’usuari amb les ulleres tan precisa com sigui possible, per la qual cosa es dissenyarà el dispositiu perquè pugui realitzar alguns càlculs al núvol (o cloud).

Per això, l’equip dirigit per Jordi Sanchez, investigador del CSIC a l’IRI (CSIC-UPC), desenvoluparà les tasques que involucren els algoritmes de visió i geolocalització, especialment en el disseny del sistema geolocalització i orientació a partir d’imatges creuades amb dades cartogràfics.

L’equip de Biel Glasses, liderada per Alex Cabañeros, també dissenyarà part dels algoritmes de visió, en aquest cas centrats en la detecció d’elements de l’entorn (objectes, persones).

L’equip dirigit per Sergio Martínez Navas, director de l’àrea d’Intel·ligència Artificial a Leitat, dissenyarà juntament amb l’equip de Biel Glasses les tasques relacionades amb la comunicació entre les ulleres i el cloud. També dissenyaran part del sistema de navegació (instruccions a donar a l’usuari per anar del punt A al punt B).

Tal com expliquen els investigadors, “estem desenvolupant algoritmes de detecció d’elements de l’entorn, com ara persones, semàfors, passos de zebra o cotxes, que ajudin la persona a poder desplaçar-se entre dos punts en un entorn urbà. També volem identificar punts de referència que creuarem amb dades cartogràfics per poder definir la posició i orientació exacta de la persona. Aquesta informació pot ser molt valuosa per guiar i donar instruccions més precises a la persona que porti les ulleres a l’hora de travessar un pas de zebra, per exemple”.