Energy transition and decarbonizationNews

Leitat se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat liderant projectes que aposten per la neutralitat climàtica

●    El centre tecnològic lidera i coordina investigacions europees que aspiren a trobar combustibles del futur alternatius als fòssils.

● Com a exemples, trobem els projectes NET-Fuels i Fuels-C, basats en l’elaboració de biocombustibles; X-SEED, que aposta pel desenvolupament d’una producció d’hidrogen més eficient i econòmica, i DigiCell, que busca l’eficiència i l’optimització de la cadena de valor de les bateries.

Leitat se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebra del 16 al 22 de setembre, reafirmant el seu compromís amb la sostenibilitat com a eina clau per pal·liar els efectes del canvi climàtic. Amb l’objectiu de contribuir a la neutralitat climàtica i un futur més respectuós amb el medi ambient, l’entitat lidera i participa en investigacions europees pioneres que busquen trobar alternatives als combustibles fòssils, optimitzar de manera més eficient i sostenible la cadena de valor de les bateries, i també treballa en l’impuls de la producció d’hidrogen renovable.

Al llarg de 42 mesos, el centre participa en el projecte europeu X-SEED, que neix amb la missió de desenvolupar un electrolitzador capaç de generar hidrogen renovable de manera més eficient i a un cost de producció més baix que els electrolitzadors utilitzats actualment a la indústria. La investigació parteix de la concepció de l’hidrogen com a vector energètic alternatiu als combustibles fòssils que permetrà augmentar la descarbonització de l’economia, especialment en aquells processos on l’energia elèctrica no sigui la millor opció o no compleixi els objectius requerits.

El projecte es basa en una tecnologia innovadora que utilitza les condicions de pressió i temperatura supercrítiques de l’aigua com a estratègia per reduir l’energia requerida en la producció d’hidrogen, alhora que disminueix la necessitat de catalitzadors i membranes, matèries primeres més escasses i d’un alt cost.

Los miembros del proyecto X-Seed visitando el laboratorio de energía de Leitat en la sede central de Terrassa, durante el pasado Kick-Off meeting del proyecto.

El projecte X-SEED compta amb el suport econòmic de la Unió Europea i està impulsat per un consorci liderat per Leitat, amb la participació de diferents empreses europees: Snam S.p.A., Particular Materials S.R.L, Industrie De Nora S.p.A i la Universitat Tècnica de Dinamarca.

Un altre dels projectes liderat per Leitat és NET-Fuels, que compta amb la participació de la Universitat de Bolonya, Fraunhofer UMSICHT, Silesian Uni of Technology, Ithaka Institute, REACH Innovation i WRG Europe. En aquest cas, la investigació desenvolupa una nova via per produir biocombustibles sense emissions de carboni a partir de residus biogènics de baix valor, com per exemple el digestat, el resultat de la digestió d’una matèria primera biodegradable, o l’aprofitament dels residus de la fusta de rebuig o la poda.

Mitjançant una combinació de conversió termoquímica, la separació d’hidrogen del gas de síntesi, la combustió oxigenada del gas de cua, la conversió bioelectroquímica del CO₂ en metà i el segrest de carboni en el biocarbó, el procés també generarà com a producte addicional un intermediari de biocombustible, l’oli de piròlisi d’alta qualitat, que ha demostrat ser una via de conversió a combustible de reemplaçament.

D’altra banda, i també sota el lideratge de Leitat, es desenvolupa el projecte Fuels-C, que se centra a incrementar la producció de biocombustibles avançats per al transport marítim i terrestre utilitzant residus orgànics i CO₂. Per aconseguir-ho, s’implementen tecnologies innovadores que converteixen residus orgànics biogènics i CO₂ en biocombustibles líquids i gasosos (metà (CH4), amoníac (NH3), àcid fòrmic i etanol) per al seu ús en piles de combustible, amb la finalitat d’avaluar-ne la viabilitat econòmica i ambiental, creant noves oportunitats de negoci. En la investigació, que tindrà una durada d’uns 3 anys i mig (42 mesos), també participen la Universitat de Girona, la Universitat de Burgos, la Societat de Foment Agrícola Castellonenca S.A., CNR-ICCOM; Vlaamse Instelling Voor Technologisch Onderzo, de Bèlgica; Commissariat A L’Énergie Atomique Et Aux Énergies, de França; Bluenergy Revolution Scr (Itàlia); Goodfuels BV (Holanda); Consiglio Nazionale Delle Ricerche, (Itàlia); Magellan Circle – European Affairs Consultancy, (Portugal); Isle Utilities Limited (Regne Unit). El seu èxit reforçarà el lideratge de la UE en matèria de ciència i tecnologia en el mercat dels biocombustibles.

Transformar el procés de fabricació de bateries per a vehicles elèctrics perquè sigui més eficient, fiable i sostenible és l’objectiu del projecte DigiCell, en el qual participa el centre tecnològic Leitat juntament amb un equip multidisciplinari. La finalitat és desenvolupar noves eines de mesura per a materials i models de bateries, combinant intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic. Una tecnologia que es podrà aplicar, no només a bateries d’ions de liti, sinó també a solucions que no siguin d’aquest material, amb l’objectiu de generar un impacte durador en el futur tecnològic de la creació de bateries.