News

Leitat col·labora en el desenvolupament de TalX, el primer WhatsApp inclusiu per a persones amb discapacitat

  • L’aplicació, ideada per 3DThinks, ha comptat amb el departament d’Intel·ligència Artificial de Leitat per a implementar el desenvolupament de la generació de pictogrames per a facilitar la conversa.
  • Basada en iconografia i llenguatge representat, l’aplicació és una innovació global en nou idiomes que facilita la conversa a través d’imatges.
  • Diverses fundacions han dut a terme la prova pilot entre els seus usuaris.
  • A Espanya uns 2 milions de persones amb discapacitats sofreixen bretxa digital.
  • L’app ja està disponible en Google Play Store i al desembre arribarà a iOS.

Que les trucades han passat a un segon lloc i la major part de la ciutadania es comunica a través d’aplicacions de missatgeria no és una novetat. No obstant això, no tots els sectors de la població poden accedir amb la mateixa facilitat a aquestes aplicacions i existeix, per tant, una bretxa digital que afecta a prop de 2 milions de persones que no poden comunicar-se a distància. Aquí és on neix TalX, la primera aplicació de missatgeria instantània inclusiva, pensada per a facilitar la comunicació a distància de les persones amb discapacitat.

L’aplicació TalX, ideada per 3DThinks, startup dedicada a la creació de solucions de programari assequible per a persones amb discapacitat o en situació d’exclusió social i de pobresa, està basada en iconografia i llenguatge representat, en la qual els pictogrames substitueixen a les paraules, les persones usuàries de TalX podran conversar més fàcilment amb l’ús de les imatges.

 

3DThinks ha comptat amb Leitat per a la producció automàtica de pictogrames mitjançant l’ús d’Intel·ligència Artificial a partir de descripcions de text. El centre tecnològic ha aportat la seva experiència en automatització de processos i IA generativa per a codissenyar un programari que permeti buscar i generar pictogrames específics de forma més ràpida, així com augmentar la complexitat d’aquests, buscant que reflecteixin situacions més complexes, aprofitant els avantatges dels motors de IA generativa, com ara sentiments o emocions. Així, es poden incloure en la conversa pictogrames concrets com “una taula de surf a la platja” o expressar una necessitat complexa com “tenir set”. Aquesta col·laboració s’ha realitzat en el marc del projecte 3DTHINKS que ha comptat amb el suport financer nacional i europeu.

“Des del grup d’Enginyeria del Programari i Intel·ligència Artificial de Leitat hem aportat la nostra experiència en automatització de processos i IA generativa per a codissenyar un programari que permeti buscar i generar de forma més ràpida pictogrames específics i molt més complexos que puguin reflectir situacions o necessitats complicades de transmetre com tenir set o la visió d’una taula de surf a la platja”, explica Sergio Martínez Navas, Àrea Manager d’Intel·ligència Artificial de Leitat.

TalX és una pionera aplicació a nivell global i en el seu llançament ja ha estat traduïda a nou idiomes: català, castellà, alemany, anglès, francès, italià, portuguès, danès i suec.

Diverses fundacions i entitats, com la catalana TRACI o l’alemanya ICP München Foundation, han estat realitzant proves pilot amb alguns usuaris, reportant valoracions positives que han ajudat a millorar contínuament l’aplicació abans del seu llançament.

“Tot va començar en 2021, quan guanyem un premi en un concurs internacional d’innovació en la Expo de Dubai gràcies a un suport per a cadira de rodes que facilita la mobilitat i la comunicació. Quan li vam donar el mecanisme a Franziska, una jove alemanya amb paràlisi cerebral amb la qual treballem, vam ser conscient de la bretxa digital que sofria perquè no podia enviar missatges a distància, i la nostra solució només li permetia parlar al voltant de la seva cadira de rodes. En aquest escenari, decidim ponernosa treballar per a crear la primera aplicació de missatgeria inclusiva, un ‘WhatsApp inclusiu’”, assegura Jaume Sánchez, CEO i Co-Fundador de 3DThinks.

TalX està disponible per a Android en la Google Play Store des d’aquesta setmana, mentre que al desembre es llançarà la seva versió per al sistema iOS d’Apple.

El projecte de recerca i desenvolupament 3DTHINKS s’emmarca en la convocatòria PADIH i és finançat per la Unió Europea-Next Generation EU i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; i secundat pel Ministeri d’Indústria i Turisme i l’Escola d’Organització Industrial (EOI).