Es publica l’Estudi CIRCULARTECH, pel foment de l’Economia Circular al sector del tèxtils tècnics

twitterlinkedin

Es publica l’Estudi CIRCULARTECH, pel foment de l’Economia Circular al sector del tèxtils tècnics

El Centre Tecnològic Leitat finalitza l’estudi CIRCULARTECH, un projecte que s’ha portat a terme conjuntament amb l’AEI TÈXTILS per promoure l’economia circular (EC) en el sector tèxtil.

El projecte ha comptat amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, en el marc de les ajudes destinades al foment de l’economia circular.

L’estudi ha permès l’anàlisi de l’EC del sector per tal de poder identificar quin és el coneixement del concepte, el grau d’aplicació i veure com s’està implementant. Així com també s’han identificat i analitzat les barreres que troben les empreses quan volen aplicar accions en el marc de l’EC: desconeixement de l’EC, barrera econòmica, legal, tecnològica, disponibilitat i proximitat de materials, diversitat del sector.

En l’elaboració de l’estudi hi ha participat l’administració, universitats i associacions empresarials vinculades al sector i de forma molt activa deu empreses membres de AEI Tèxtil: ARPE, PONT AURELL I ARMENGOL, CP ALUART, LIASA, HILATURAS ARNAU, HIDROCOLOR, FINSA, MITSA, CINPASA i POLISILK/ETISILK. La informació s’ha obtingut a partir d’enquestes i entrevistes, i en el cas de les empreses s’han realitzat diagnosis individuals.

Un dels resultats interessants de l’estudi ha estat la identificació de com s’aplica l’economia circular en les empreses de tèxtils tècnics. En aquest capítol de l’estudi s’identifiquen i analitzen accions aplicades a les matèries primeres, a processos, a actuacions que tenen efecte en l’ús i la fi de vida. Finalment en un últim capítol aquestes accions s’han exemplificat en vint estratègies concretes identificades en les empreses participants i classificades en:

  • Estratègies aplicades a matèries primeres
  • Estratègies aplicades a processos
  • Estratègies en el marc del reciclatge i valorització residus
  • Estratègies de simbiosi

Es pot consultar l’estudi complet accedint al següent vincle: Estudi CIRCULARTECH 

L’estudi pretén ser un motor de tracció perquè altres empreses del sector se sumin a integrar l’EC en la seva organització, i així fomentar el pas d’una economia lineal a una economia circular. Així com també perquè les administracions puguin saber quina és la realitat del sector i proposar eines que trenquin les barreres detectades. I també perquè sigui un element interessant per universitat i centres de recerca que facilitin la implementació de l’EC a les empreses del sector.

 

Veure la versió reduida aquí